Tajemnice kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji
|Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego rozmaite ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, które szablonowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najważniejszym i w największym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to naturalnie:
• pierogi z przeróżnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma właściwie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, iż jest wyborna i sycąca.